3.0 JENIS DAN CIRI AKTIVITI PERIKANAN
Sektor perikanan di rantau Asia Pasifik merupakan sektor
ekonomi yang penting.Sektor ini penting kerana sebahagian besar negara-negara
Asia Pasifik adalah dikelilingioleh lautan yang luas khususnya Lautan Pasifik
yang kaya dengan sumber-sumber perikanan.
Selain itu, tradisi pemakanan penduduk Asia Pasifik yang
menjadikan sumber perikanan sebagai protien utama untuk melengkapi sumber
karbohidrat iaitu beras. Antara negara Asia Pasifik yang maju dengan sektor
perikanan ialah Jepun, China, danThailand.
Bagi negara Malaysia, kegiatan perikanan merupakan salah
satu sektor yangpenting kepada ekonomi negara, namun begitu kemajuan dalam
sektor ini masih ditahapyang rendah dibandingkan dengan negara Jepun dan
Thailand. Antara negara Asia Pasifik yang menjalankan aktiviti perikanan ialah
sepertiVietnam, Indonesia, Filipina, Korea Selatan, dan Korea Utara serta
negara-negaraOceania seperti Australia dan New Zealand. Aktiviti perikanan di
negara-negara AsiaPasifik boleh dibahagikan kepada tiga jenis iaitu
:Perikanan pinggir pantai
Perikanan laut dalam
Perikanan akuakultur
3.1 Perikanan Pinggir Pantai
3.1.1 Lokasi Perikanan
Perikanan pinggir pantai dijalankan di kawasan laut cetek
iaitu di kawasan pentasbenua. Perikanan pinggir pantai di Malaysia misalnya
dijalankan di kawasan perairanseperti di Laut China Selatan, Laut Sulu, Selat
Melaka, dan Selat Tebrau. Jarak daripantai bagi menjalankan aktiviti perikanan
pinggir pantai ialah tidak melebihi 32kilometer dan kedalaman air lautnya
kurang daripada 180 meter.
3.1.2 Teknologi atau Peralatan Tangkapan
Kegiatan perikanan pinggir pantai diusahakan oleh nelayan
pinggir pantai yangmasih bergantung kepada teknologi tradisional seperti pukat
tangkul, pukat tarik, jala,pompang, bubu, bitol, pancing, kelong dan
sebagainya. Nelayan pinggir pantai ini turunke laut pada awal pagi dan pulang
dengan hasil tangkapan mereka pada waktu petang.Terdapat pelbagai jenis ikan
yang ditangkap seperti tenggiri, parang, bawal, bilis, udang,ketam, dan sotong.
3.1.3 Skala Pengeluaran
Hasil tangkapan bagi nelayan piggir pantai biasanya kecil
dan sedikit. Hasiltangkapan lebih digunakan untuk keperluan harian keluarga dan
selebihnya barulahdijual. Namun begitu pada masa kini konsep sara diri ini
telah berubah, sebahagianbesar hasil tangkapan dijual dan sedikit sahaja
digunakan untuk keperluan keluarga.Hasil jualan tangkapan ikan ini menjadi
sumber pendapatan nelayan-nelayan pinggir pantai.Modal. Sebahagian besar
nelayan pinggir pantai terdiri daripada golongan yang miskin.
Disebabkan faktor tersebut, para nelayan pinggir pantai
tidak mempunyaimodal yang cukup untuk mengusahak aktiviti perikanan secara
besar-besaran.Kebanyakkan nelayan pinggir pantai terpaksa bergantung kepada
orang tengahuntuk meneruskan kegiatan perikanan. Keadaan menyebabkan nelayanterikat
dengan sistem hutang orang tengah. (golongan pemborong atau peraih).
Untuk membantu nelayan-nelayan pinggir pantai yang
bermasalah ini,kerajaan Malaysia telah menyediakan bantuan modal, subsidi bot,
dan pukat bagimembolehkan mereka mengusahakan kegiatan perikanan tanpa
bergantungkepada orang tengah.
3.2 Perikanan Laut Dalam3.2.1 Lokasi Perikanan
Perikanan laut dalam dijalankan di kawasan perairan
antarabangsaseperti di Lautan Pasifik, Lautan Atlantik dan Lautan Hindi. Jarak
dari pantai bagiaktiviti perikanan laut dalam ialah melebihi 32 kilometer dan
kedalaman laut melebihi180 meter.
3.2.2 Teknologi atau Peralatan Tangkapan
Kegiatan perikanan laut dalam diusahakan oleh
nelayan-nelayan yangterlatih dan bekerja secara khusus kepada sektor ini.
Perikanan laut dalambergantung sepenuhnya kepada peralatan moden seperti kapal
atau bot besar seberat 200 tan yang dilengkapi dengan radar pengesanan ikan,
sistemtelekomunikasi canggih, jentera penarik, pukat tunda, pukat harimau,
pukat apollo,kemudahan dingin beku, dan kemudahan memproses ikan yang
ditangkap.Nelayan biasanya berada di laut lebih daripada seminggu. Bagi nelayan
lautdalam di negara Thailand dan Jepun mereka akan berada di laut dalam
tempohberbulan-bulan. Pelbagai jenis ikan yang ditangkap seperti tuna,
tenggiri, bawal,merah, ikan paus, dan lain-lain.
3.2.3 Skala pengeluaran
Hasil tangkapan adalah banyak dan secara besar-besaran.
Hasil tangkapandigunakan untuk jualan atau dieksport ke luar negara. Selain
itu, hasiltangkapan juga digunakan dalam industri pengetinan ikan khususnya
ikan sardin.6 Bagi sesetengah nelayan laut dalam, pengkhususan dalam tangkapan
ikantelah dibuat. Misalnya hanya dibenarkan menangkap ikan tuna dan ikan
paussahaja.
3.2.4 Modal
Modal yang digunakan oleh nelayan laut dalam adalah besar
dansesetengahnya dimiliki oleh syarikat swasta atau koperasi nelayan. Modal
yang besar perlu bagi pembelian bot berkuasa tinggi, pukat yang moden seperti
pukattunda, sistem telekomunikasi canggih, dan bayaran upah kepada pekerja
ataunelayan secara khusus.Di negara Malaysia, lokasi pendaratan ikan laut dalam
telahdikhususkan di pelabuhan-pelabuhan perikanan seperti di Tanjung Api,
(KuantanPahang), Kuala Kemaman (Terengganu), Tok Bali (Kelantan), dan Kuala
Perlis(Perlis).
3.3 Perikanan Akuakultur
Perikanan akuakultur pada masa kini merupakan sub sektor
pertanian yang amatpenting sebagai pelengkap kepada sektor perikanan laut di
Malaysia. Akuakultur menyumbang kira-kira 20% daripada jumlah tangkapan ikan di
Malaysia. Akuakultur yang dijalankan negara ini dibahagikan kepada dua jenis
iaitu:Perikanan air tawar Perikanan air payau dan air masin (marinkultur)
3.3.1 Lokasi kegiatan
Perikanan air tawar banyak dilakukan di dalam sungai, tasik,
kolam, paya,dan sawah padi. Manakala marinkultur pula dijalankan di muara
sungai, payabakau atau paya nipah, pinggir pantai, atau teluk yang terlindung.
Kawasanakuakultur yang popular di Malaysia adalah seperti Pulau Aman di Pulau
Pinang,Sabak Bernam di Selangor, Beluran di Sabah, Mercang dan Kuala Setiu
diTerengganu, Temerloh di Pahang dan Mersing di Johor.Jenis-jenis ternakanJenis
ternakan adalah berbeza mengikut kesesuaian air yang ada.Jika perikanan air
tawar biasanya dipelihara ikan patin, talapia, karp, kelah,kaloi, udang galah,
dan sebagainya. Manakala marinkultur pula menternak ikansiakap, kerapu, ketam,
tiram, udang harimau, dan lain-lain lagi
3.3.2 Teknologi atau Kaedah.
Industri akuakultur menggunakan kaedah moden seperti kolam
buatan,ternakan dalam sangkar, benih-benih ikan kacukan atau dibiak secara
khusus,makanan tambahan, rawatan air, clan pengurusan sistematik seperti
mengasingkanikan mengikut saiz dan umur. Selain itu perikanan akuakultur juga
turutmenggunakan alat dingin beku dan bekalan oksigen untuk menjamin
ikansentiasa hidup ketika berada di pasaran.
3.3.3 Modal
Ternakan akuakultur yang diusahakan oleh pihak swasta
biasanyamenggunakan modal yang besar. Contohnya ternakan udang harimau di
Rompin,Pahang yang bertujuan untuk eksport. Manakala ternakan individu pula
menggunakanmodal yang sedikit seperti yang diternak oleh nelayan tempatan di
pinggir-pinggir pantaiatau muara sungai. Kebanyakan modal individu disalurkan
oleh kerajaan secarapinjaman atau subsidi.
3.3.4 Skala Pengeluaran
Sebahagian besar Skala pengeluaran adalah untuk pasaran di
dalam negara danluar negara. Penternakan kecilkecilan biasanya berorientasikan
pasaran dalam negaraseperti di pasar tani atau pasar malam. Penternakan ini
dilakukan secara kecil-kecilankerana dijadikan sumber pendapatan
sampingan.Manakala penternakan yang dijalankan oleh syarikat swasta
lebihberorientasikan eksport ke luar negara seperti Singapura, Jepun, Taiwan,
dan Korea. Antara ternakan akuakultur yang dieksport ke negara-negara tersebut
adalah sepertiudang harimau, ikan siakap dan kerapu
3.4 Kaedah dan Alatan Penangkapan
Pukat merupakan salah satu daripada peralatan menangkap ikan
secara tradisionalyang masih digunakan sehingga ke hari ini. Namun begitu
secara tidak langsung,fungsinya kini dipertingkatkan lagi dengan adanya
beberapa perubahan danpembaharuan yang dilakukan ke atas alat ini. Terdapat
beberapa jenis pukat, antaranyaialah pukat sorong, pukat tunda, dan pukat
rinau. Pukat biasanya digunakan oleh paranelayan kecil dan sederhana. Lazimnya
pukat mempunyai lubang-lubang agar besar antara 4-6 inci.Pukat digunakan oleh
nelayan laut dalam dengan menggunakan bot besar. Nelayan jenis ini akan pergi
memukat pada masa alut tidak bergelora selama 3-5 hari. Hasiltangkapan adalah
ikan yang lebih besar dan tangkapan lebih banyak.
3.4.1 Pukat Tarik
Pukat tarik biasanya digunakan oleh nelayan di Pantai Timur
seperti Kelantan,Terengganu dan Pahang. Ianya berbentuk seperti sebuah bakul
yang besar, malahan,pukat ini juga turut dikenali sebagai Pukat Payung. Pukat
ini boleh digunakan dalamperairan dalam ataupun cetek airnya dan cara
menggunakannya sama sahajaberbanding dengan pukat-pukat yang lain. Biasanya
pukat tarik digunakan untukmendapatkan ikan yang lebih besar. Ikan-ikan yang
biasa ditangkap denganmenggunakan pukat tarik ialah ikan kembong.
Nelayan-nelayan di Pulau Pangkor,Pulau Ketam, Pulau Pinang, Selangor, Kelantan,
Pahang dan Terengganu banyakmenggunakan pukat tarik.
3.4.2 Pukat Bakul / Pompang
Pukat bakul berbentuk agak kecil jika dibandingkan dengan
pukat-pukat yanglain. Asalnya pukat jenis ini dibiarkan terbuka disebabkan oleh
bingkai yang terdapat disekeliling mulutnya. Sekarang ia dibuat daripada benang
jaring yang boleh jugadipanggil sebagai pukat bakul berbingkai.Ia dipasangkan
di dasar laut yang mempunyai permukaan lembut dan rata sertamenghadap ke arah
arus yang deras. Pukat bakul atau lebih dikenali sebagai pompang
ini, hanya digunakan pada masa air pasang besar sahaja iaitu
kira-kira 7-8 hari setiapbulan. Pompang di dalam air dipasangkan pada kayu
pancang yang mengarah kepadaarus. Ini kerana apabila ikan berenang akan
mengikut arus akibat ditolak oleh alurnyayang kuat. Ikan yang terperangkap
dipukat terdiri daripada ikan kekek, ikan baja, udangdan lain-lain lagi.
3.4.3 Pukat Jerut
Pukat jerut berupa suatu dinding jaring yang panjangnya
sehingga beberapakilometer, beserta dengan tali pemberat (tali kajar bawah)
yang sama panjang ataulebih panjang daripada tali pelampung (tali kajar
atas).Pukat jerut juga sebidang pukat yang mempunyai beberapa biji gelang yang
digantungpada bahagian bawahnya. Gelang tersebut diperbuat daripada kayu, timah
atau bendaberat yang lain seperti tembaga. Hari ini gelang tersebut diperbuat
daripada sadur logam. Logam tahan karat yang berbentuk bujur, bersama mekanisme
gelang yangdapat dibuka. Masyarakat Melayu dahulu lebih suka menggunakan
tembaga asli untukmembuat gelang tersebut.
3.4.4 Pukat Rentang
Pukat rentang biasanya digunakan untuk menangkap ikan di
kawasan muarasungai dan kawasan-kawasan pantai berteluk yang biasanya mempunyai
lumpur. Pukatrentang biasanya digunakan untuk menangkap ikan belanak, ikan
baja, ikan duri, ikangelama dan sembilang. Nelayan biasanya memancangkan kayu
pancang di dalam air sebanyak 20 batang. Panjangnya kira-kira 3 meter setiap
satunya.Nelayan-nelayan akan berdayung ke kawasan kurungan (lingkungan pukat
tersebut)sambil mengetuk papan dan tin-tin kosong dengan tujuan menakutkan
ikan-ikantersebut. Ikan-ikan yang berada di dalam ketakutan akan bertempiaran
dan pada masayang sama akan merempuh pukat-pukat tersebut.Pukat rentang ini
biasanya digunakan oleh nelayan yang menjalankan kegiatanmenangkap ikan secara
kecil-kecilan. Namun terdapat juga nelayan yang menggunakan pukat ini untuk aktiviti menangkap
ikan secara komersial dengandipermodenkan mengikut kesesuaiannya kemampuan
nelayan.
3.4.5 Pukat Sodok
Pukat sodok mempunyai dua cagak kayu yang panjangnya lebih
kurang satumeter dan mempunyai pemegang yang sama panjang, namun hujung
kedua-dua cagaksaling bersambung. Cagak ini dilengkung menggunakan sekeping kayu
dan dawai yangberfungsi untuk menarik kedua-dua hujungnya bersama. Sekeping
jaring dilekatkanpada bingkai ini, mendatar di bahagian hujung dan semakin
melabuh ke arahpemegang. Setelah sampai pada penyilang, jaring terus ke
bahagian belakangmembentuk satu kocek. Semasa digunakan, kocek ini digantung
melalui satu gelung talidari pemegang, dan pengguna mengasingkannya dari
bahagian pukat utama. Ikanyang ditangkap ditolak melalui gelung ini ke dalam
kocek untuk disimpan di situ.Biasanya peralatan ini digunakan oleh orang
perseorangan di kampung-kampung.
3.4.6 Pukat Sorong
Pukat sorong merupakan sejenis pukat yang berbentuk
segitiga. Pukat sorongdigunakan untuk menangkap udang di tepi pantai semasa air
mati. Pukat-pukat jenis initergolong dalam pukat yang merupai pukat tunda, sama
ada dari segi bentuk ataupunfungsinya, namun ianya berbeza dari segi proses
melabuhkannya di mana pukatsorong ditolak ke hadapan manakala pukat tunda pula
ditarik.
Pukat-pukat bakuldikerjakan dengan tangan untuk menyauk ikan
dan hidupan lain di dalam laut. Padamulanya pukat jenis ini dibuat daripada
papan seperti bakul datar tetapi, selalunyapukat ini terbuka disebabkan oleh
bingkai di sekeliling mulutnya. Pukat sorong yangasal bersaiz kecil jika
dibandingkan dengan pukat sorong yang ada sekarang
.Operasi menyorong boleh dijalankan di waktu siang atau
malam mengikutadanya kumpulan udang. Pada malam bulan gelap kegiatan ini tidak
boleh dijalankan dikawasan air jernih kerana air laut akan mengeluarkan cahaya
berkemutihmenyebabkan udang mengetahui datangnya pukat. Untuk mengatasi masalah
ini nelayan menggunakan lampu yang terang kerana mata udang tidak dapat
menahancahaya lampu dan menyebabkan udang tersebut tidak dapat melihat pukat
yang telahdisorong.
Operasi menyorong pukat tersebut dijalankan oleh dua orang
nelayan dipesisiran pantai. Setelah mengetahui tempat kumpulan udang, dua
batang buluhditurunkan dan kain jaring dipasangkan kepada buluh. Pangkal buluh
diikatkan padahaluan sampan, dan kedua-dua nelayan tadi akan turun ke dalam air
yangkedalamannya yang biasa ialah di antara 1.2 meter hingga 1.5 meter.
Di dalam air,nelayan
akan memegang buluh tersebut supaya buluh itu akan sentiasa berada dalamkeadaan
terbuka dan separuh tenggelam. Buluh akan disorong bersama sampan kehadapan dan
udang-udang akan masuk ke dalam jaring dan seterusnya ke dalam kandul.
3.4.7 Bubu
Bubu merupakan sejenis alat menangkap ikan dan termasuk
dalam kumpulanperangkap. Ianya sering digunakan oleh masyarakat Melayu yang
tinggal di persisiranpantai, lautan ataupun penduduk desa yang tinggal
berhampiran dengan sungai.Walaupun bentuknya yang agak berbeza dengan mana-mana
perangkap yang lainkerana saiznya yang agak kecil, namun ianya mudah dibawa dan
senang diletakkan ditempat yang didapati banyak mempunyai ikan.
Terdapat beberapa
jenis bubu antaranyaialah bubu batang, bubu daun, bubu janbul dan bubu sadah.
Bubu merupakan salahsatu alat tangkapan tradisional Melayu yang masih kekal
dengan bentuk asal dan ianyamasih digunakan sehingga hari ini.Secara amnya,
sebuah bubu dibentuk daripada tapak berbentuk empat segibujur yang diperbuat
daripada rotan atau buluh mengikut rupa bentuk tertentu. Seluruhtapak dan
rangka ini diliputi dengan kawat mata punai. Di bahagian depannya terdapatsatu
pintu masuk yang dipanggilinjap yang berbentuk seperti leher kuda. Fungsinyaadalah untuk
memerangkap hasil tangkapan dengan membenarkan ikan masuk tetapimenghalangnya
daripada keluar, manakala satu lagi pintu yang boleh dibuka danditutup, berada
di bahagian tapak untuk mengeluarkan hasil tangkapan.
Pembuat bubu hanya memerlukan kemahiran meraut dan
menganyam buluh. Buluh tersebut perludipotong kecil-kecil secara memanjang dan
diraut untuk menjadi bilah yang bolehdianyam. Bahagian atasnya dibentuk untuk
dibuat lingkaran supaya dapat menyokongbuluh-buluh yang akan disatukan dengan
pengadangnya.
Sehingga kini masih terdapat penduduk desa menggunakan bubu
tradisionaluntuk menangkap ikan air tawar khasnya bagi memenuhi keperluan
harian. Antara hasiltangkapan ikan yang biasa diperolehi ialah ikan sepat,
keli, haruan, puyu dan ikan air tawar yang lain yang amat digemari oleh
masyarakat desa.Pada masa ini, bubu telah diubahsuai dan diperbuat daripada
bahan-bahanlogam sesuai dengan penggunaannya untuk dilabuhkan di dasar lautan
agar tahanlebih lama. Sungguhpun begitu, pembuatan bubu tradisional ternyata
lebih mudah danmenjimatkan berbanding dengan bubu moden.
3.4.8 Jala
Jala merupakan sejenis peralatan menangkap ikan tradisional
yang sehingga kinimasih digunakan walaupun terdapat beberapa alatan tangkapan
ikan yang lain yangsudah tentu lebih canggih dan mudah digunakan oleh para
nelayan masa kini. Oleh itu,penghasilannya masih diteruskan sehingga ke hari
ini.
Penduduk kampung pendalamanbiasanya menghasilkannya untuk
dipasarkan ataupun hanya untuk kegunaan sendiri.Ianya diperbuat daripada
benang-benang kapas atau benang nilon yang agak kasar bagi menyokong beban
berat hasil tangkapan. Ianya menggunakan teknik anyamanbenang menggunakan
coban.
Dikeliling jala diletakkan cincin besi sebagai
pemberat.Teknik menebar jala dititik beratkan pada zaman dahulu, malah setiap
upacarapenebaran jala dilakukan beramai-ramai dan diketuai oleh raja atau
sultan. Dalamsetiap perahu terdapat satu kumpulan nelayan iaitu terdiri
daripada pendayung,seorang pengemudi dan seorang lagi penebar jala yang berdiri
dihujung haluan danakan melakukan tugasnya sebaik sahaja menerima arahan
menebar jala.Jala tradisional biasanya mempunyai jaring yang lebih kecil,
diperbuat daripadabenang kapas yang telah dipintal dan panjangnya dari tengah
ke tepi biasanya dua atautigalengan panjangnya, manakala bagi panjangnya pula
biasanya dua atau tiga belas
panjangnya. Jala tersebut haruslah ditebar dengan cara yang
betul agar dapat melebar dengan lebih luas.
3.4.9 Kelong
Kelong merupakan batang nipung yang dipacak berbaris-baris
di dalam dasar laut dan hujungnya timbul di permukaan. Kelong akan menghadap
arus laut untukmemerangkap ikan ke dalamnya. Kawasan kelong yang telah ditanam
cerucuk nibongataupun kini digunakan kayu dan besi akan dipasang dengan jala
bertujuan untukmemerangkap ikan setelah dipukul ombak mengikut arus
laut.Kawasan ini akan dibekalkan dengan pencahayaan yang mencukupi pada
waktumalam dengan tujuan untuk menarik ikan masuk ke dalam kelong dan sekaligusmemerangkap
ikan tersebut di kawasan jala. Kelong pada kebiasaannya popular dikawasan
pantai barat semenanjung yang berombak sederhana dan tidak mengalami musim
tengkujuh yang ketara .