Modal Tenaga
Buruh Kecil
–
golongan
nelayan yang miskin. Tidak mampu utk menyediakan peralatan perikanan yang
moden. Terdiri daripada ahli keluarga sendiri. Tidak dibayar gaji tetap.
Bergantung kpd hasil tangkapan khususnya ikan sardin. Besar
–
syarikat
syarikat swasta dan kerajaan. Mampun utk menyediakan peralatan perikanan moden.
Buruh mahir yang bergaji tetap. Kerja yang dijlnkan mengikut pengkhususan
spt bahagian tangakapan, proses ikan dll Peta Lokasi Kawasan Perikanan Di
Malaysia. c) Akuakultur / Pemeliharaan Ikan Dijalankan untuk memberi pendapatan
sampingan kepada para nelayan dan juga petani terutama pada musim tengkujuh
apabila nelayan tidak dpt turun ke laut kerana ombak yang besar.
Mempastikan bekalan ikan di pasaran tempatan mencukupi dan dapat mengurangkan
import ikan dari negara lain. Dapat menguurangkan pengaliran mata wang negara
keluar. Menggunakan teknologi moden seperti kolam buatan, penternakan ikan
dalam sangkar, benih- benih ikan kacukan, makanan ikan, rawatan air, dan
ikan diasingkan mengikut umur dan saiz
2.FAKTOR-FAKTOR
YANG MEMPENGARUHI PERKEMBANGAN SEKTOR PERIKANAN (A)FAKTOR FIZIKAL (BMB)
a)Kedudukan Malaysia di atas Pentas Sunda dan dikelilingi oleh laut yang cetek
spt Laut China Selatan dan Selat Melaka. Laut yang cetek kurang drpd 180 meter
membolehkan cahaya matahari sampai ke permukaan laut , menggalakkan pertumbuhan
dan pembiakan plankton dan zooplankton iaitu sumber makanan ikan yang utama
membolehkan ikan membiak
b)Pinggir
pantai yang panjang dan berteluk-teluk sesuai dijadikan kawasan pembiakan ikan
kerana terlindung drpd tiupan angin. Juga sesuai untuk dibina pelabuhan-
pelabuhan perikanan seperti Kuala Perlis di Perlis, Kuala Kedah di Kedah dan
Tok Bali di Kelantan.
(B) FAKTOR KEMANUSIAAN
i)TENAGA BURUH a)Dalaman dan Luar
Negara. Mudah dan murah didapati. Mahir dan separa mahir kerana merupakan kerja
tradisi bagi penduduk di tepi pantai. Latihan yang diberikan sama ada latihan
jangka pendek (kurang drpd 3 bulan) mahupun latihan jangka panjang (lbh
drp 6 bulan
–
diploma),
Contoh : Pusat latihan di Chendering Terengganu yang dikendalikan oleh LKIM
b)Buruh luar negara terutamanya dari Thailand, mahir dan kos buruh yg
murah. ii)PASARAN a)Dalam dan luar negara. Dalam
–
sumber
makanan dan sumber protein utama yang paling murah. Permintaan yang
tinggi (bahan mentah) daripada industri hiliran yang berkaitan seperti industi
membuat iakan sardin, keropok, ikan kering, dan industry membuat makanan kucing
(friskies dan whiskies)
b)Luar
negara dari Jepun
–
mengimport
udang harimau utama Malaysia, Singapura dan Taiwan
–
berlaku
imbangan pembayaran dan pengaliran masuk mata wang asing ke Malaysia. iii)
JARINGAN SISTEM PENGANGKUTAN a)Kemudahan jalan pengangkutan yang baik
terutamanya jalan raya membolehkan ikan diangkut ke pasaran tempatan dengan
cepat. Ini dapat menjaga kesegaran ikan. Di samping itu kemudahan lori awet
dingin juga menentukan kesegaran ikan dibawa ke pasaran. Contoh : jalan raya
daripada Kg. Geting ke Bandar Pasir Mas di Kelantan.
b)MENYUMBANGKAN
KEPADA PENDAPAT NEGARA
Sumber perikanan laut dalam yang kaya mampu menghasilkan
pendapat eksport yang tinggi.Contoh Negara Thailand telah mengesport sumber
laut dalam kepada Negara spr Malaysia,Singapura manakala Malaysia pula
mengesport hasil perikanannya ke Singapura,Taiwan dan Korea.Ini dapat
menguntungkan Negara dari segi tukaran mata wang asing kerana Negara pengimport
mempunyai nilai matawang yang tinggi.
c) PELUANG PEKERJAAN
Menyediakan peluang
pekerjaan seperti nelayan, pekerja kilang memproses dan kilang ais,penternak, penyelidik
dan sebagai.Contohnya penduduk yang tinggal di tepi persisiran pantai,
seperti Pahang,Terengganu dan Kelantan bergantung kepada aktiviti perikanan
sebagai sumber rezeki . Hasil tangkapan terutama perikanan laut dalam dapat
member pulangan lumayan.ini dapat menambahkan perdapatan perkapita penduduk.
d)PERKEMBANGAN INDUSTRI BERKAITAN
Menggalakkan perkembangan industri berkaitan
dengan perikanan seperti industry pengentinan (ikan sardine), industry
memproses ikan kering dan keropok, pembuatan bot, kilang ais dan lain-lain.
Industri ini menyediakan peluang pekerjaan yang banyak dan menjadi pekerjaan
sampingan terutama pada musim tengkujuh ( nelayan tidak dapat turun ke laut).
Dapat menjanakan industri pelancongan yang berkonsepkan home stay iaitu program
tinggal bersama keluarga nelayan contohnya program yang dipromosikan oleh
LKIM. Contohnya Pulau Aman PP, Bagan Lalang (Selangor),Bachok (Kelantan)
e)MEMBANTU MENINGKATKAN TEKNOLOGI
Membantu
meningkatkan teknologi contohnya teknologi awet beku,penggunaan radar
pengesan,penyediaan habitat tiruan dan sebagainya.teknologi perikanan
berkembang melalui usaha R&D contohnya Batu Maung, Pulau Pinang,Tanjung
Demong
Masalah perikanan
1. masalah kekurangan modal
2. kekurangan teknologi
3.
masalah buruh
4. masalah keselamatan nelayan
5. masalah perairan antara bangsa
6. Masalah kepupusan sumber ikan
4.KESAN-KESAN PERKEMBANGAN DAN PEMBANGUNAN
SEKTOR PERIKANAN
Kesan Positif :
1. Menyediakan peluang pekerjaan kpd penduduk
terutamanya penduduk setempat. Contoh : nelayan, pemandu lori, pengusaha kilang
ais dll. Meningkatkan pendapatan individu dan dpt meningkatkan taraf hidup.
2.
Tanah terbiar dapat digunakan dengan berkesan iaitu membina kolam untuk menternak
ikan (akuakultur). Petani dan nelayan dapat pendapatan sampingan dan juga
menggunakan masa lapang yang terluang dengan berfaedah. Contoh : penternakan
ikan keli di Kg. Tal Tujuh, Pasir Mas, Kelantan.
3.Pencemaran air - khususnya air
laut di kawasan sekitar pelabuhan perikanan akibat pembuangan sisa-sisa
ikan yang tidak diperlukan, pembersihan bot, sisa domestic dan tumpahan minyak
bot. Akibatnya , permukaan air laut diliputi oleh minyak. Pancaran cahaya
matahari tidak
sampai ke
dasar laut. Plankton tidak membiak. Bekalan makanan ikan kurang. Ikan mati.
Bekalan ikan pupus.
2.Kemusnahan ekosistem paya bakau
–
pembinaan
kolam merinkultur di kawasan hutan paya bakaudi zon pinggir pantai
menyebabkan hidupan asal seperti ketam, lokan, ikan tebakul dan pelbagai
spesis burung akan turut musnah. Rantaian makanan yang terganggu akan
menjejaskan ekosistem muara dan sekaligus akan mengurangkan kadar populasi asal
hutan paya bakau berkenaan. Contoh : di Sabak Bernam, Selangor.
3.Kepupusan hidupan akuatik
–
tangkapan
ikan yang berlebihan dan tanpa kawalan terutamanya apabila menggunakan pukat
tunda di kawasan laut dalam boleh menyebabkan bekalan ikan terhad. Di kawasan
pinggir pantai, aktiviti menuba (menggunakan racun) dan penggunaan kuasa
letrik di kawasan paya, kolam, tasik dan sungai menyebabkan kemusnahan ikan
yang masih kecil. Akibatnya, bekalan ikan masa depan akan pupus
5.LANGKAH-LANGKAH
UNTUK MENGURANGKAN KESAN PERIKANAN KEPADA ALAM SEKITAR A)PERUNDANGAN Akta
perikanan dikuatkuasakan oleh Jabatan Perikanan dan Polis Marin
–
Contoh
: Seksyen 38(1) dan Seksyen 41(1) . Jabatan Alam Sekitar menggunakan Akta Alam Sekitar
(1974)
–
tindakan
tegas terhadap nelayan yang menyebabkan pencemaran kepada alam sekitar.
Mewartakan taman-taman laut seperti Taman Laut Pulau Kapas dan Pulau Perhentian
di Terengganu, Pulau Payar di Langkawi sebagai zon larangan aktiviti
penangkapan ikan. Bagi nelayan yang melanggar peraturan, hukuman berat sama ada
denda dan kompaun yang tinggi dikenakan, rampas peralatan menangkap ikan
termasuk bot serta hukuman penjara
Rondaan dan
pemantauan pihak berwajib, seperti Jabatan Perikanan, Jabatan Alam Sekitar dan
Polis Marin perlu dipertingkatkan untuk mengurangkan masalah pencerobohan
nelayan asing dan masalah pencemaran air. Langkah-langkah lain yang boleh
diambil
–
batalkan
permit perikanan dan tarik lesen operasi.
B) PENGURUSAN YANG STATEGIK
Memperluaskan kawasan perletakan tukun-tukun tiruan utk menambah habitat dan
kawasan pembiakan ikan . Tukun-tukun tiruan diperbuat daripada
tayar-tayar terpakai, konkrit-konkrit batu, dan kapal-kapal karam.
Mengurangkan atau menghadkan pengambilan kawasan paya bakau dan paya nipah
secara besar-besaran untuk dijadikan kawasan penternakan ikan marinkultur
dan akuakultur
C) KEMPEN i)
KEMPEN KESEDARAN DAN PENDIDIKAN ALAM SEKITAR i)Melancarkan kempen kesedaran kpd
penduduk tentang kepentingan menjaga kebersihan dan hidupan akuatik. Contoh
kempen :
‘Cintailah
Hidupan Laut’ atau ‘Cintailah Hidupan Akuatik’.
Kempen boleh
dilakukan oleh pihak kerajaan, badan-badan bukan kerajaan (NGO)secara aktif dan
berterusan sama ada melalui media cetak ataupun media eletronik. ii)Pendidikan
pula secara formal mahupun informal. Pendidikan formal
–
diterapkan
dalam mata pelajaran di sekolah bermula dari pendidikan sekolah rendah
hinggalah ke peringkat yang lebih tinggi (Universiti). Contoh : mata pelajaran
Kajian Tempatan, Geografi dan Ijazah Sains Alam Sekitar
DEFINASI
Akuakultur ialah proses menternak spesies
hidupan (haiwan dan tumbuhan)air tawar , air payau a tau air masin di dalam persekitaran yang terkawal.Selain itu,
akuakultur juga merangk umi segala aktiviti pengeluaran, pemprosesan dan
pemasaran produkhidupan air .
Antara spesis yang boleh dijalankan akuakultur
ialah ikan Tilapia,Keli, Baung,Patin, Temoleh, Je lawat, Lampam, Karp, Haruan, Udang Galahdan ikan hiasanuntuk perairan air tawar dan Kerapu, Siakap, Jenahak , Udang Harimau, tiramdan siput sudu untuk perairan air payau dan laut.Ternaka n
sumber-sumberorganisma semulajadi air. Sebagai satu kegiatan menusia yang
menggunakan dayadan usaha/tenaga buruhnya untuk membaikipengeluaran
organisma-organisma yang berguna didalam air. Ini melibatkan faktor-faktor
tumbesaran,kematian dan pembiakan organisma tersebut.
Merujuk kepada aktiviti
ekonomi, memelihara,menternak organisma-organisma akuatik di manadijalankan
oleh orang perseorangan , orang berkumpulanuntuk meningkatkan daya penghasilan
sumber-sumberasli perikanan.
MATLAMAT AKUAKULTUR ·
Untuk membantu pembangunan
industri akuakultur bagimempertingkatkan pengeluaran ikan negara. ·
Meningkatkan kualiti dan kuantiti ternakan serta menggunakansepenuhnya sumber
tanah dan perairan yang sedia ada. Antarakawasan-kawasan yang boleh dimajukan
untuk akuakultur adalahtasik , bekas lombong, empangan,kolam, konkrit, muara sungai danlaut
serta akuarium. · Melahirkan berkemahiran dan produktif d alam membuat
pembenihan, pembiakan, pemeliharaan dan pengeluaran ternakan akuakultur.
OBJEKTIF
§ Memperkenal dan memajukan industri akuakultur. § Menggalakkan
pembangunan industri akuakultur secara teratur dan berterusan serta
perlaksanaannya ke tahap komersial dan sebagai satu perniagaan/punca
pendapatan yang lumayan kepada penternak. § Mewujudkan kesedaran dan
kepentingan memperbaiki teknologi bagi meningkatkan pengeluaran akuakultur
di dalam kawasan projek.
§ Memaju
serta menyampaikan teknik-teknik ternakan ikan yang terbaru untuk diamalkan
oleh penternak-penternak di dalam usaha meningkatkan pengeluaran.
§
Menambah sumber ikan dan bekalan protein negara di samping mengurangkan
pergantungan kepada import ikan.
§ Pengetahuan asas kepada sejarah, prinsip dan
teknik-teknik dalam akuakultur
§ Memahami aspek-aspek biologi dan ekonomi dalam
industri akuakultur § Pendedahan terhadap tek nik pengurusan kolam, kaedah
pembiakan dan teknik pendederan larva serta juvenil organisma yang diternak
KEPENTINGAN INDUSTRI AKUAKULTUR
Ø Menghasilkan sumber protein. Pada masa ini
harga daging adalah mahal, jadi pilihan beralih kepada ikan.
Ø Memberi peluang
pekerjaan secara langsung kepada penduduk sesebuah negara terutamanya negara
yang sedang membangun.
Ø Memberi punca pendapatan secara tidak langsung iaitu
dengan cara perkembangan industri seperti pemprosesan ikan,peti
sejuk,pemprosesan makanan ikan, pembinaan kapal dan lain-lain.
Ø Menambah
sumber makanan kepada penduduk dunia yang kian meningkat dengan pesatnya.
Ø
Meningkatkan pendapatan dan hasil negara dengan cara mengimport dan menambahkan
pertukaran wang asing.
Ø Dapat menjimatkan penggunaan tanah di mana kolam
udang/ikan tidaklah seluas jika dibandingkan dengan ternakan lembu yang
menggunakan tanah yang lebih luas.
Ø Untuk menggantikan sumber ikan semulajadi
yang semakin berkurangan, negara Jepun telah
pun
mengamalkan ‘sea farming’.
Ø
Untuk negeri-negeri Pantai Timur seperti Terengganu, Kelantan dan Pahang-
sebagai bekalan tambahan apabila musim tengkujuh kerana nelayan tidak dapat
turun ke laut. Oleh itu, bekalan ikan diperolehi daripada akuakultur.
Ø
Menggunakan sumber-sumber perairan akuatik yang luas di mana ianya selama ini
tidak produktif untuk pengeluaran makanan
Ø Persepaduan dengan aktiviti
pertanian
Sektor
perikanan.
Perikanan pingir Pantai.
1. Konsep: Dijalankan di laut cetek,
kurang 32 km dari pinggir laut dan kedalaman air kurang 180 meter. Seperti laut
China Selatan, laut sulu, selat Melaka dan selat tebrau.
Ciri-ciri: a. Teknologi atau peralatan yang digunakan : Tradisonal
seperti bubu, pompang, pukat tarik, pukat tunda, bitol, pancing dan
kelong
b. Jenis tangkapan : tenggiri, parang, bawal, bilis, udang dan lain-lain.
c. Skala pengeluaran : kecil dan sedikit. Lebihan dijual atau ditukar
dengan barangan lain.
d. Modal : Miskin , bergantung
kepada orang tengah atau pinjaman dan bantuan subsidi dari kerajaan. Biasanya
melibatkan keluarga dan saudara mara.
e. Penggunaan orang tengah : memasarkan hasil dan modal
f. Dilakukan secara berulang alik (harian)
g. Hasil tangkapan rendah
2. Faktor yang mempengaruhi aktivti perikanan
a. Keadaan fizikal kawasan tersebut
b. habitat ikan
c. permintaan ikan
d. sumber pendapatan negara
e. pekerjaan tradisonal penduduk f. polisi dan galakan kerajaan g.
kekurangan bekalan dan sumber protein haiwan h. perubahan cita rasa.
3. Masalah yang dihadapi dalam
memajukan aktiviti perikanan
a. masalah kekurangan modal, teknologi dan kepakaran
b. masalah kemunduran dalam kajian dan penyelidikan berkaitan dengan
akitiviti perikanan pinggir pantai dan ekosistem pantai
c. masalah kerjasama antarabangsa/antara negara , sempadan perairan dan
ancaman keselamatan
g.
masalah orang tengah : beli degan harga yang murah ( cekik darah)
h. tenaga
kerja i. pemasaran
4. Langkah
mengatasi
a.
memberikan bantuan/ kemudahan dari segi kewangan, peralatan, latihan dan
perkhidmatan nasihat dan bimbingan.
b. memajukan
teknologi, kepakaran dan penyelidikan dalam negeri termasuk kerjasama dan usaha
sama dengan negara-negara terpilih maju
c.
mempertingkat kerjasama antara negara /antara bangsa dari segi kawalan
keselamatan, perundangan, zon / sempadan perairan dll
d. Pemuliharaan kawasan
–
kawasan
pembiakan ikan
–
di
pulau-pulau, pinggir pantai, kawasan karang, tukun tiruan.
e.
Penguatkuasaaan undang-undang iaitu larangan terhadap kawasan tertentu dan
alat-alat yang tertentu.
f. Memajukan
aktiviti hiliran termasuk pemasaran
5. Kesan
Perikanan Pinggir Laut –
Bekalan ikan semakin berkurangan
- Kerosakan keseombanga laut
- pencemaran
dari kilang memproses ikan
- mengalakan
akuakultur ikan
Perikanan
Laut Dalam
1. Konsep - Kegiatan perikanan yang
dilakukan secara besar-besaran yang melibatkan kawasan laut yang lebih jauh yang
melibatkan perairan antarabangsa seperti Lautan Pasifik, Lautan Atlantik dan
Lautan Hindi. - Jarak lebih 32 km dan kedalaman melebihi 180 meter - melibatkan
kawasan perikanan antarabangsa iaitu di kawasan Zon Ekonomi Eklusiff.
Ciri-ciri.
a. Penggunaan peralatan moden seperti
kapal-kapal , bilik pendingin beku, bilik memproses dan pelbagai
kemudahan lain seperti penggunaan radar bagi mengesan kumpulan ikan dan
lain-lain. Berat kapal melebihi 200 tan.
b. b. Pekerja yang terlatih dan
secara khusus
c. c. Hasil tangkapan : untuk tujuan
eksport, tangkapan ikan sejenis seperti ikan tuna, tenggiri, , bawal,
merah dan lalin-lain. Kadang
–
kadang
tangkapan ikan secara khusus saja seperti tuna atau paus
d. Skala
pengeluaran : banyak dan besar-besaran untuk tujuan eksport ke luar negara dan
digunakan dalam industri pengetian khusu ikan sardin
e. Nelayan
tinggal lama dilaut sekurang-kurangnya 1bulan
f. Modal : besar dan dimiliki oleh syarikat
swasta atau koperasi nelayan. Modal besar untuk membeli bot kuasa tinggi, pukat
moden seperti tunda, sistem komunikasi, bayaran upah dan sebagainya.
2. Faktor yang menggalakan kegiatan perikanan
laut dalam
- memelihara sumber perikanan pingir pantai
dari pupus - Mengekploitasi sumber laut dalam yang banyak
-
meningkatan pendapatan nelayan
- memberi
peluang kepada penduduk pantai
- Bersaing dengan nelayan asing di perairan
antara bangsa.
3. Masalah
yang dihadapi oleh Perikanan Laut Dalam
- modal
- tenaga buruh yang mahir
- teknologi moden
- Pencerobohan nelayan asing
- Masalah perlanunan
4. Masalah yang ditimbulkan oleh Perikanan
laut Dalam
–
- Pencerobohan kawasan tangkapan pinggir pantai
-
memusnahkan kawasan terumbu karang
-
menyebabkan ikan mengalami kepupusan
- konflik
dengan nelayan pinggir pantai
- pencemaran
sumber / alam
5. Kesan
perikanan laut dalam
- Lebihan tangkapan
– sumber
laut akan berkurangan
- menggugat ekologi laut
– mengurangkan
bekalan laut, menjejaska rantaian makanan laut
- Pencemaran laut oleh tumpahan laut
- kepupusan
ikan paus
- pencerobohan nelayan asing ke kawasan Zon
Ekonomi Eklusif
- bekalan pelbagai jenis ikan yang banyak
dipasaran
-
Meningkatkan pendapatan ekonomi negara.
Perikanan
Akuakultur
1. Konsep: Akakultur ialah usaha manusia
melalui pembekalan tenaga dan buruh bagi memperbaikik penghasilan
organisma kuatik yang berguna. Kegiatan ini dijalankan secara (manipulasi yang
disengajakan) ke atas kadar tumbesaran, kematian dan pembiakan organisma
tersebut
. Di Malaysia, Akuakultur meliputi penternakan ikan air tawar dan ikan
air payau. Jenis ternakan ikan ialah udang, ikan, tiram dan kerang. Akuakultur
dijalankan di sungai, tasik, sawah padi, bekas lombong, kolam dan muara sungai.
Ciri-ciri:
a. diusahakan secara individu secara kecil-kecilan dan juga dengan
bantuan pihak LKIM
b. Jenis yang dipelihara seperti Kap Cina, tongsan, tilapia, keli, haruan
dan lain-lain
c. Hasil yang diternak dijual dipasaran tempatan dan sebahagian di
eksport ke singapura, Thailand dan lain-lain
d. Permintaan agak terhad kerana ikan berbau dan kurang digemari ramai.
2. Kepentingan Akuakultur kepada pembangunan negara (STPM 2009)
a. memberikan peluang pekerjaan kepada penduduk : meningkatkan taraf
hidup dan mengurangkan kadar pengangguran
b. Meningkatkan kadar KDNK negara : pengeksportan hasil akuakultur negara
seperti udang harimau dll
c.
Sumber protin : sumber protin tambahan penduduk selain hasil lauT
D. Kesan pengganda
: memberikan kesan penganda kepada
sektor lain seperti IKS iaitu makanan berasaskan ikan, udang, ketam dll
serta perkembangan industri yang berkaitan dengan akua- pelancongan
e. Meningkatkan pembangunan:
infrastruktur seperti elektrik, air, jalan raya dll serta membanggunkan kawasan
terbiar seperti bekas lombong, tasik, tanah terbiar dan lain-lain
f. Mengurangan kebergantungan
kepada sumber laut sahaja :
i. sumber perikanan laut semakin
berkurangan akibat pencemaran laut , tangkapan yang berlebihan,/
kepupusan atau akibat kerosakan kawasan habitat ikan, serta pertambahan
penduduk yang pesat
ii. pertambahan penduduk yang
pesat, bekalan laut idak mencukupi dan bergantung kepada sumber akuakultur
iii. bekalan ikan tidak terganggu mengikut musim seperti musim tengkujuh
dapat ditampung oleh sumber akuakultur g. memperkembangkan teknologi dan
R&D :
i. teknologi pembiakbakaan dan
pemakanan ternakan akuakultuuuur berkembang pesat ii. teknologi kawalan air dan
rawatan air kolam/sangkar/takungan iii. teknologi pengawetan dan pembungkusan
untuk menjamin kesegaran terutamannya untuk pasaran eksport
h. mewujudkan pelbagai ekonomi dan
memanfaatkan sumber terbiar
i. kepelbagaiaan ekonomi dalam ekonomi
sektor pertanian iaitu ternakan akuakultur dan marinkultur.
ii. memanfaatkan sumber yang ada seperti kolam/tasik, bekas lombong,
paya, sawah padi terbiar, sungai dan muara sebagai sumber pendapatan
. i. Pasaran dan permintaan yang tinggi
i.
pasaran
dalam dan luar negara ii. harga yang kompetetif
ii.
iii.
pilihan/memenuhi cita rasa
iii.
3. Masalah dalam
memajukan akuakultur
a. masalah modal : kemiskinan/tiada hubungan,
sukar mendapat pinjaman/kekurangan bantuan
b. masalah pencemaran
: masalah pencemaran air akibat sisa toksik
merbahaya menyebabkan ternakan mati terutama sungai
c. masalah kekurangan tempat :
masalah kawasan penternakan yang menghadapi persaingan
dengan
sektor ekonomi yang lain & ketiadaan tempat yang sesuai seprti paya , tasik
dan bekas lombong
d. Masalah
pasaran : masalah pasaran yang masih terhad samada pasaran tempatan atau antara
bangsa
e. Masalah kkurang penyelidikan : masalah
kemunduran/kekurangan dalam kajian dan penyelidikan akuakultur
f. Masalah ancaman fizikal : banjir, kemarau,
angin kencang, ribut laut, pH air, kemasinan air.
g. Maslah teknologi/penyakit/R&D /serangan
musuh:
i. penyakit
ikan, serangan virus, reput insang, rintik putih, berkudis
ii. ancaman musuh :memerang , burung hantu,
biawak iii. teknologi dan kepakaran di kalangan pendudk di Malaysia
h.
kekurangan tenaga kerja :
i. kekurangan tenaga kerja berminat
ii. tiada
bekalan buruh dan terpaksa diimport
iii. buruh tidak mahir Kepentingan Kegiatan
perikanan di Malaysia.
a. Sumber protin
b.
Menyediakan Peluang pekerjaan
c. Bahan mentah industri
d.
Meningkatkan Pendapatan negara
e.
Meningkatkan pendapatan individu
f. Memberikan kesan penganda berasaskan
perikanan
g. Menggalakan R&D
h.
Menggalakan perkembangan teknologi
6 a.
Ciri-ciri perikanan akuakultur (7) Negara yang dipilih ialah Malaysia
(1m) - Lokasi kegiatan
–
dijalankan
di dalam sungai, tasik, kolam, paya dan sawah padi. Marinkultur
–
dijlankan
di muara sungai, paya bakau atau paya nipah, pinggir pantai atau telok yang
terlindung - Jenis-jenis ternakan
–
berbeza
mengikut kesesuaian air. Jenis perikanan air tawar
–
ikan
patin, tilapia, kap, kelah, kaloi dan udang galah. Marinkultur- ikan siakap,
kerapu, ketam, tiram dan udang harimau. - Teknologi
–
menggunakan
kaedah moden seperti kolam buatan , ternakan dalam sangkar, benih-benih
ikan kacukan atau dibiak secara khusus, makanan tambahan, rawatan air dan
pengurusan
sistematik seperti mengasingkan ikan mengikut saiz dan umur - Modal
–
diusahakan
oleh pihak swasta
–
menggunakan
modal yang besar. Contoh ternakan udang harimau di Rompin, Pahang
–
untuk
eksport. Tenakan individu
–
menggunakan
modal yang sedikit
–
diternak
oleh nelayan tempatan di pinggir pantai atau muara sungai
–
modal
disalurkan oleh kerajaan secara pinjaman atau subsidi - Skala pengeluaran
–
untuk
pasaran didalam dan luar negara. Penternakan kecil-kecilan berorientasikan
pasaran dalam negara seperti di Pasar tani dan pasar malam. Penternkan yang
dijalankan oleh swasta dieksport ke luar negara seperti Singapura, Jepun,
Taiwan dan Korea Selatan. Jenis ternakan yang dieksport ialah udang harimau,
ikan siakap dan kerapu. Markah 3 X 2 = 6 m b. Sebab kegiatan akuakultur
semakin penting di Malaysia - Untuk menampung kekurangan bekalan sumber
perikanan laut yang semakin terjejas
–
stok
perikanan laut terjejas akibat kepupusan sumbernya kerana aktiviti
tangkapan berlebihan, kaedah tangkapan yang merosakkan habitat marin dan
pencemaran laut. Sto perikanan terjejas akibat musim tengkujuh sedangkan
permintaan dari pengguna terus meningkat. - Memenuhi keperluan pengguna atau
perubahan citarasa pengguna yang lebih menggemari sumber akuakultur. Permintaan
dari restoren dan hotel mewah terus meningkat kerana hasil akuakultur lebih
enak, segar dan murah. Permintaan harian pengguna melalui pasar tani, pasar
malam dan pasaraya terus meningkat. - Menyumbang kepada pendapatan eksport
negara
–
pelbagai
hasil ternakan dieksport keluar negara
–
udang
harimau dieksport ke Singapura, Hong Kong dan Jepun
–
dapat
menambahkan aliran masuk wang asing ke Malaysia
–
nilai
mata wang yang lebih tinggi
–
dapat
menambah pendapatan negara Malaysia. - Meningkatkan pendapatan perkapita
penduduk
–
melalui
peluang-peluang pekerjaan baru dan juga pertambahan pendapatan sampingan
kepada nelayan pada musim tengkujuh
–
kuasa
beli penduduk lebih tinggi
–
taraf
hidup penduduk tempatan bertambah baik - Membantu memperkembangkan rantaian
ekonomi yang berkaitan seperti pelancongan, perkhidmatan , pengangkutan
dsb. Konsep riadah seperti pertandingan memancing di kolam ikan air tawar -
Memperluaskan pasaran dalam negara
–
pasar
tani, pasar malam. Kebaikan kepada penternak, pemborong, peniaga dan
pembeli - Meningkatkan teknologi dalam negara menerusi program penyelidikan dan
pembangunan (R&D)
–
teknologi
pembiak bakaan, pengawetan, pembungkusan dsb
–
menghasilkan
baka ikan dan udang yang bermutu, cepat membesar dan tahan serangan penyakit -
Kawasan terbiar dimajukan sebagai kawasan ternakan ikan
–
tebusguna
kawasan paya , tasik, bekas lombong dan sawah padi. Terdapat 13,000 buah
kolam ikan tawar di Tanjung Tualang, Puchong dan Semeling.
Galakan
kerajaan
–
bantuan
kewangan dan subsidi melalui LKIM
–
menggali
kolam RM 5000 per hektar dan memberi baka ikan percuma Markah 5 X 2 = 10
m c. Usaha memajukan sektor perikanan di Malaysia - Menyediakan dan memperbaiki
kemudahan fizikal seperti kemudahan di pelabuhan untuk pendaratan ikan,
memperdalamkan muara sungai dan kemudahan pendingin beku - Menambah keupayaan
modal kepada nelayan menerusi kemudahan kredit, bantuan dan subsidi - Memberi
khidmat nasihat, latihan dan bimbingan untuk meneroka perikanan laut dalam -
Mempertingkatkan teknologi perikanan melalui usaha R&D
–
penggunaan
tukun tiruan, radar untuk mengesan ikan , alat tangkapan yang moden, teknologi
pengawetan, pembungkusan dll - Memperbaiki system pemasaran supaya tidak
dibolot oleh orang tengah
–
mengadakan
koperasi nelayan, menubuhkan LKIM, penyelarasan harga ikan dll - Menggalakkan
pengusaha hasilan melalui ternakan akuakultur sama ada di kawasan air tawar
atau air payau